Πέτσα φρούτων με δαμάσκηνο

Πέτσα φρούτων με δαμάσκηνο

Η πέτσα των παιδικών μας χρόνων ή αλλιώς το λεγόμενο πεστίλι αποτελεί ένα νόστιμο σνακ για όλες τις ώρες της ημέρας! Μπορούμε να το φτιάξουμε εύκολα και γρήγορα χωρίς να προσθέσουμε ζάχαρη ή απλώς βάζοντας λίγη στέβια!

Στην ουσία το πεστίλι είναι αποξηραμένη μαρμελάδα φρούτου! Το προϊόν της ανατολίτικης κουζίνας αποτελεί μια έξυπνη δημιουργία για σνακ από φρούτο. Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στη Βόρεια Ελλάδα καθώς το έκαναν γνωστό οι πρόσφυγες από την Ανατολή αλλά πραγματικά ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους όπου και να το δοκιμάσουν!

Η διαδικασία παρασκευής είναι απλή αλλά χρονοβόρα. Μόλις όμως την ολοκληρώσουμε θα έχουμε ένα υγιεινό γλυκό που μπορούμε να το αποθηκεύσουμε για πολύ καιρό στο ντουλάπι μας! Πολλά φρούτα γίνονται πέτσα όπως το βερίκοκο, το ροδάκινο, το σύκο και το δαμάσκηνο και έχουμε τη δυνατότητα να προσθέσουμε επίσης ξηρούς καρπούς και σουσάμι!

Υλικά:

2 κιλά δαμάσκηνα
1 φλιτζ. νερό,
2 κ.σ. νεσεστέ,
1 κ.σ. χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα δαμάσκηνα και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τα στραγγίζουμε και τα κόβουμε σε κομμάτια.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό, το χυμό από λεμόνι και τα δαμάσκηνα και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά.
Τα ανακατεύουμε πολύ συχνά και μόλις αρχίζουν να μαλακώνουν τα φρούτα και να χάνουν τα υγρά τους τα βγάζουμε από το μάτι.
Τα ρίχνουμε μέσα στο μπλέντερ και τα κάνουμε σαν πουρέ ή ένα πηχτό πολτό.
Τα ξαναζεσταίνουμε στο κατσαρολάκια και ατή τη φορά προσθέτουμε το νεσεστέ και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθεί. όταν γίνει πηχτό ομοιόμορφο μείγμα το απλώνουμε σε μια λαδόκολλα κάνοντας μια λεπτή στρώση.
Το σκεπάζουμε με ένα λεπτό ύφασμα ή ένα τούλι και το αφήνουμε στον ήλιο να ξεραθεί τελείως σίγουρα για μια μέρα! Το διατηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου μέσα σε μεμβράνη!
Εάν θέλουμε το κόβουμε σε φαρδιές λωρίδες ή σε τετράγωνα σχήματα για αν το παίρνουμε εύκολα μαζί μας κάθε στιγμή!

Διαβάστε επίσης:
Συνταγή για σπιτικό granola
Μπισκότα φυστικοβούτυρου με νιφάδες βρώμης
Cookies στέβιας με κομματάκια σοκολάτας

About author

You might also like

ΣΥΝΤΑΓΕΣ 0 Comments

Μαρμελάδα φράουλα με στέβια

Δυσκολία: Εύκολη Σκεύος: Κατσαρόλα Χρόνος προετοιμασίας: Λιγότερο από 90 λεπτά Ποσότητα για: 3 βαζάκια των 200-250γρ. Υλικά συνταγής 1 κιλό φράουλες (ζυγισμένες αφού καθαριστούν) ¾ φλιτζ. στέβια γλυκαντικό 1 μεγάλο

ΣΥΝΤΑΓΕΣ 0 Comments

Σπιτικό παστέλι

Το πιο υγιεινό και θρεπτικό σνακ είναι το παραδοσιακό ελληνικό παστέλι! Το μέλι και το σουσάμι αποτελούν εκρηκτικό συνδυασμό όχι μόνο σε γεύση αλλά και σε θρεπτική αξία! Μπορούμε τώρα

ΥΓΕΙΑ 0 Comments

Σιρόπι και καραμέλες για το ανοσοποιητικό μας!

Όσο αλλάζει ο καιρός όλο και πιο συχνά αισθανόμαστε το κρύο και κάθε τόσο εμφανίζεται και ένα κρυολόγημα! Επειδή όμως η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη και η ενδυνάμωση του

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!