Πέτσα φρούτων με δαμάσκηνο

Πέτσα φρούτων με δαμάσκηνο

Η πέτσα των παιδικών μας χρόνων ή αλλιώς το λεγόμενο πεστίλι αποτελεί ένα νόστιμο σνακ για όλες τις ώρες της ημέρας! Μπορούμε να το φτιάξουμε εύκολα και γρήγορα χωρίς να προσθέσουμε ζάχαρη ή απλώς βάζοντας λίγη στέβια!

Στην ουσία το πεστίλι είναι αποξηραμένη μαρμελάδα φρούτου! Το προϊόν της ανατολίτικης κουζίνας αποτελεί μια έξυπνη δημιουργία για σνακ από φρούτο. Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στη Βόρεια Ελλάδα καθώς το έκαναν γνωστό οι πρόσφυγες από την Ανατολή αλλά πραγματικά ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους όπου και να το δοκιμάσουν!

Η διαδικασία παρασκευής είναι απλή αλλά χρονοβόρα. Μόλις όμως την ολοκληρώσουμε θα έχουμε ένα υγιεινό γλυκό που μπορούμε να το αποθηκεύσουμε για πολύ καιρό στο ντουλάπι μας! Πολλά φρούτα γίνονται πέτσα όπως το βερίκοκο, το ροδάκινο, το σύκο και το δαμάσκηνο και έχουμε τη δυνατότητα να προσθέσουμε επίσης ξηρούς καρπούς και σουσάμι!

Υλικά:

2 κιλά δαμάσκηνα
1 φλιτζ. νερό,
2 κ.σ. νεσεστέ,
1 κ.σ. χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα δαμάσκηνα και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Τα στραγγίζουμε και τα κόβουμε σε κομμάτια.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό, το χυμό από λεμόνι και τα δαμάσκηνα και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά.
Τα ανακατεύουμε πολύ συχνά και μόλις αρχίζουν να μαλακώνουν τα φρούτα και να χάνουν τα υγρά τους τα βγάζουμε από το μάτι.
Τα ρίχνουμε μέσα στο μπλέντερ και τα κάνουμε σαν πουρέ ή ένα πηχτό πολτό.
Τα ξαναζεσταίνουμε στο κατσαρολάκια και ατή τη φορά προσθέτουμε το νεσεστέ και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθεί. όταν γίνει πηχτό ομοιόμορφο μείγμα το απλώνουμε σε μια λαδόκολλα κάνοντας μια λεπτή στρώση.
Το σκεπάζουμε με ένα λεπτό ύφασμα ή ένα τούλι και το αφήνουμε στον ήλιο να ξεραθεί τελείως σίγουρα για μια μέρα! Το διατηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου μέσα σε μεμβράνη!
Εάν θέλουμε το κόβουμε σε φαρδιές λωρίδες ή σε τετράγωνα σχήματα για αν το παίρνουμε εύκολα μαζί μας κάθε στιγμή!

Διαβάστε επίσης:
Συνταγή για σπιτικό granola
Μπισκότα φυστικοβούτυρου με νιφάδες βρώμης
Cookies στέβιας με κομματάκια σοκολάτας

About author

You might also like

ΣΥΝΤΑΓΕΣ 0 Comments

Νηστίσιμο μενού

Η Σαρακοστή έφτασε και μαζί της πολλοί ξεκίνησαν τη νηστεία. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει πολύ μεγάλη σημασία εάν η νηστεία γίνεται για θρησκευτικούς ή άλλους λόγους. Το θέμα

ΣΥΝΤΑΓΕΣ 0 Comments

Νηστίσιμα μπιφτέκια

Η νηστεία της Σαρακοστής πλησιάζει και για πολλούς αυτό σημαίνει ότι κόβεται το κρέας για σαράντα ημέρες. Ακόμα και αν δεν υπάρχουν θρησκευτικοί λόγοι, η αποτοξίνωση και η φροντίδα του

ΣΥΝΤΑΓΕΣ 0 Comments

Φριτάτα καπνιστού σολομού

Αρκετά απλή για ένα καθημερινό πρωινό αλλά συνάμα και εντυπωσιακή για σερβίρισμα σε γεύματα με οικογένεια και φίλους, αυτή η φριτάτα είναι γεμάτη καλούδια. Πλούσια σε ποιοτική πρωτεΐνη και ωφέλιμα

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!